Vegaaninen ruoka tarkoittaa ruokaa, jossa ei käytetä mitään eläinkunnasta peräisin olevia raaka-aineita. Vegaanit eivät esimerkiksi syö lihaa, lintuja, kalaa, rapuja tai simpukoita. He eivät myöskään syö muitakaan eläinkunnan tuotteita, kuten maitotuotteita, kananmunia, hunajaa tai maitoa, eivätkä tuotteita, joissa on liivatetta tai eläinrasvoja. Vegaanisen ruokavalion noudattamiseen on monia eri syitä. Syyt voivat olla niin eettisiä, ekologisia, terveydellisiä kuin henkisiä tai uskonnollisiakin. Olivatpa syyt mitä tahansa, vegaaniruoka on loistava vaihtoehto, sillä se on yleensä hyvin terveellistä ja sopii myös useille allergikoille. Lisäksi useat vegaaniruoat ovat monien mielestä hyvin herkullisen makuisia.
Kahvia ja kasvisruokaa -sivusto tarjoaa herkulliset vegereseptit jokaiseen makuun. Terveellisiä reseptejä riittää niin aloittelijoille kuin kokeneillekin kokkaajille ja niin aikuiseen kuin koko perheenkin makuun.
Vegereseptit ovat hyvin terveellisiä, sillä kasvikset itsessään ovat vitamiinirikkaita ja sisältävät monia muitakin hyödyllisiä ravinteita. Vegereseptin terveellisyyteen vaikuttaa kuitenkin aina myös se, että resepti on suunniteltu tarjoamaan monipuolisesti erilaisia ravintoaineita, kuten tarvittavia vitamiineja ja proteiinia.
Vegaaniresepteitä löytyy runsaasti valmiina, mutta niitä on helppo luoda myös itse. Esimerkiksi perinteisen makaronilaatikon voi muuttaa vegemakaronilaatikoksi korvaamalla jauhelihan härkäpapuvalmisteella ja maidon kasvismaidolla, kuten kauramaidolla. Kerman taas voi korvata kasviskermalla. Vegaanisten ja terveellisten kastikkeiden teko onnistuu myös korvaamalla maidon tai kerman kasvismaidolla ja -kermalla, sekä lihan kasvistuotteilla, kuten linsseillä.
Vegaaniruokavalio voi kuulostaa aloittelijoista ensi alkuun melko monimutkaisella. Se ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi kovinkaan monimutkaista. Uusia resepteitä ei ole pakko opetella, sillä monista vanhoista resepteistä voi muokata vegeversioita muuttamalla eläinperäiset raaka-aineet kasvisperäisiksi raaka-aineiksi. Monet vegeruokavalioon sopivat tuotteet on myös merkitty kaupassa selvästi niin, että niiden ainesosaluetteloon ei edes tarvitse itse tutustua.
Vegaaniuteen ei ole pakko siirtyä heti täysipainotteisesti. Voit aloittaa pitämällä vaikkapa yhden vegaaniruokapäivän viikossa. Ruokavalioon siirryttäessä on myös tutustuttava ravintoaineisiin, jotta niitä saisi kasvisruoasta riittävän paljon. Esimerkiksi b12-vitamiini on välttämätön vitamiini, jota saa lihatuotteista. Siksi vegaanien on yleensä syötävä sitä ravintolisänä, vaikkakin sitä on myös lisätty valmiiksi moniin kasvisruokiin. Ravintoaineet ovat siis yhtä tärkeitä kuin kasvisruokaideat vegaaniruokavaliossa.
Vegereseptit sopivat loistavasti kaikille – olitpa sitten kasvissyöjä, vegaani tai vaikkapa sekasyöjä. Vegeruokia voi nimittäin syödä aivan hyvin vaikka ei haluaisikaan alkaa kokopäiväiseksi vegaaniksi. Ne ovat terveellinen, herkullinen ja usein normaalista poikkeava vaihtoehto myös sekasyöjille, silloin kun halutaan kasvispainotteinen tai hieman normaalista poikkeava ruoka. Kasvisruokaa voi aina myös tehdä vaikkapa liharuokien lisäksi, jos samassa perheessä on esimerkiksi sekä kasvis- että sekasyöjiä.
Vegaaninen ruoka sopii kasvisruokavalioksi loistavasti myös etenkin maitoallergisille ja laktoosi-intoleranssista kärsiville, koska ruokavaliossa vältellään kaikkia maitotuotteita. Myös monet painonpudottajat hyötyvät kasvispainotteisesta ja terveellisestä vegaaniruokavaliosta. Vegaanisella ruokavaliolla on myös muiden kasvisruokavalioiden tapaan monia erilaisia terveyshyötyjä, jonka vuoksi siitä hyötyvät kaikki noudattipa ruokavaliota sitten kokoaikaisesti tai vaikkapa vain yhtenä päivänä silloin tällöin.