Kasvisruokaideat

Herkulliset kasvisruokaideat jokaiselle kokille

Herkulliset kasvisruokaideat jokaiselle kokille

Kasvisruokia riittää laidasta laitaan. Niihin on olemassa runsaasti valmiita reseptejä, mutta herkullisia ja monipuolisia kasvisruokia saa kätevästi myös muokkaamalla vanhoja reseptejä ja lisäämällä esimerkiksi lihatuotteiden tilalle kasviksia. Nopea kasvisruoka taas on loistava vaihtoehto kiireisessä arjessa. Nopeuden vuoksi ei kuitenkaan tarvitse tinkiä mausta tai terveellisyydestä, sillä myös herkullista ja terveellistä ruokaa on mahdollista kokata hyvinkin nopeasti. Loistava idea nopeaan kokkaamisen ovatkin esimerkiksi kaupan valmiit kasvislajitelmat tai pakastetut kasvikset, jotka ovat valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja, vain valmistusta vailla olevia kasviksia. Juuri kasvisten kuorimiseen ja pilkkomiseen kuluu nimittäin monen reseptin kohdalla runsaasti aikaa.

Parhaat kasvisruoat eivät myöskään aina ole niitä kaikista monimutkaisimpia. Erilaiset kasvisruokaideat ja -reseptit kannattaakin käydä lävitse, jotta löytää itselleen sopivat ja helposti valmistettavat arkiruoat.

Parhaat kasvisruoat

Parhaat kasvisruoat vaihtelevat tietenkin jokaisen oman maun mukaan. Erityisen herkullisia kasvisruokia ovat monien mielestä esimerkiksi pinaattilasagne, kokonaisena paahdettu kukkakaali, bataattiranskalaiset tai pehmeä kurpitsakeitto. Myös suosituista lihaa sisältävistä ruoista on helppo muokata kasvisversioita oman maun mukaan.

Herkullisuuden lisäksi parhaat kasvisruoat ovat myös niitä, jotka ovat terveellisiä ja ravintorikkaita. Kasviksia voi valita ruokiin omien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi etenkin paljon urheilevien on huolehdittava riittävästä proteiinin saannista ja heidän kannattaakin valita proteiinirikkaita kasviksia tai kasvisainesosia osaksi ruokaa. Sellaisia ovat esimerkiksi palkokasvit, soija, pavut, linssit ja kikherneet.

Maukkaat kasvisreseptit vegaaneille

Maukkaat kasvisreseptit vegaaneille

Vegaanien reseptit kattavat myös erilaisia makuelämyksiä laidasta laitaan. Herkullisia vegaanisia ruokia saa luotua esimerkiksi nyhtökaurasta, tofusta, härkiksestä ja linsseistä. Kokeile esimerkiksi linssibolognesekastiketta, kasvipohjaiseen maitoon valmistettua pinaattikeittoa tai vaikkapa lempeää kookoscurrya nyhtökauran kanssa. Voit myös tutustua Kahvia ja kasvisruokaa -sivuston monipuoliseen reseptivalikoimaan ja yllättää vaikka koko perheen vegeruoalla.

Muiden kasvisreseptien tapaan vegereseptit ovat yleensä hyvin terveellisiä. Siksi ne sopivat loistavasti myös lasten ja koko perheen ruoiksi, kunhan riittävästä ravintoaineiden saannista huolehtii tarkoin. Esimerkiksi B12-vitamiinin saannista tulisi huolehtia, sillä se on aivoille ja hermostolle välttämätön vitamiini ja keho ei tuota sitä itse. Se onkin erityisen tärkeä kasvissyöjille, sillä sitä saadaan luontaisesti vain eläinkunnan tuotteista.

Kasvisruokaideat kiireisille kokeille

Monen elämä on hyvin hektistä, eikä ruoanlaittoon jää ymmärrettävistä syistä paljon aikaa. Hyvää kasvisruokaa voi kuitenkin valmistaa erittäin nopeasti. Mikäli sinulla on noin vartti aikaa, kokeile esimerkiksi vihreää kasvissosekeittoa tai chilijuustokeittoa. Kermainen kasvismuhennos valmistuu myös nopeasti perunoiden kanssa tarjottavaksi. Erilaiset kasviksilla höystetyt pastat ja kastikkeet, kuten linssikastike, valmistuvat myös melkeinpä yhtä nopeasti. Kasvisruokaideat ja -reseptit voivat olla siis hyvin monipuolisia, mutta siltikin nopeita valmistaa.

Kannattaa muistaa, että myös nopea kasvisruoka voi viedä aloittelijalta hieman kauemmin aikaa – etenkin, jos kasvisruokien valmistaminen on uutta. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, sillä perusteiden opittua erilaisia kasviksia ja ruoanlaittotekniikoita voi yhdistellä oman maun mukaan mitä erilaisimmiksi resepteiksi. Aina ei siis tarvitse noudattaa valmiiksi annettuja reseptejä. Kokeile vaikka yhdistää kaikki suosikkikasviksesi yhdeksi reseptiksi!