Kasvisruokavaliolla apu hiustenlähtöön?

post thumb
Kahvitauko
kirjoittanut Sanna/ 21 Jan 2021

Kasvisruokavaliolla apu hiustenlähtöön?

Kasvisruokavaliolla on erilaisia hyötyjä monesta eri katsantokannasta riippuen. Kasvisruokaan siirtyminen säästää luonnonvaroja ja hidastaa ilmastonmuutosta. Sen lisäksi monet kasvikset, pavut ja palkokasvit ovat hinnaltaan edullisia lihatuotteisiin verrattuna. Moni saattaa myös kokea painonhallinnan sekä terveyden parantuneen kasvisruokavalioon siirtyessään. Onko kasvisruokavaliosta kuitenkaan apua hiusten terveyttä ajatellessa?

Mitkä seikat saattavat aiheuttaa hiustenlähtöä?

Hiusten terveyteen on mahdollista vaikuttaa omalla toiminnallaan monin eri tavoin. Hiuslaatuun ja hiustenlähtöön saattavat esimerkiksi vaikuttaa:

• Ruokavalio
• Elintavat
• Stressi ja hormonaaliset muutokset
• Lääkitys

Yksipuolinen ruokavalio saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä. Hiukset tarvitsevat riittävästi vitamiineja ja proteiineja kasvaakseen. Lisäksi vettä tulisi juoda riittävästi. Tupakointi on hiuksille haitallista, sillä se saa verenkierron heikkenemään hiustuppialueella.

Stressi tai muutokset hormonituotannossa saattavat aiheuttaa hiustenlähtöä. Esimerkiksi synnytyksen jälkeisen hormonaalisten muutosten aikana äidit ovat raportoineet voimakkaasta hiusten irtoamisesta. Tietyillä lääkkeillä, kuten esimerkiksi epilepsia-, masennus- ja aknen hoitoon käytetyillä lääkkeillä, on raportoitu olevan yhtenä mahdollisena haittavaikutuksena hiustenlähtö.

Miten voit ehkäistä hiustenlähtöä?

Markkinoilla on tarjolla erilaisia lisäravinteita ja hiustenhoitotuotteita, jotka lupaavat tehdä hiuksista upeat ja tuuheat ja jopa kasvattaa uusia hiuksia kaljun päänahan tilalle. Valtaosalla näistä tuotteista ei kuitenkaan ole tutkimuksellista todistetta toimivuudesta ja tulokset pohjautuvat ainoastaan yksilöiden henkilökohtaisiin kokemuksiin.

Seuraavilla keinoilla voidaan kuitenkin vaikuttaa hiusten terveyteen ja kaljuuntumiseen:

• Ruokavalio, joka sisältää tarvittavia vitamiineja ja proteiineja
• Hiustenhoito päänahalle sopivilla tuotteilla
• Lääkärin määräämä lääkitys kaljuuntumiseen
• Hiustensiirto-operaatio klinikalla

Voidaanko kasvisruokavaliolla edistää hiusten terveyttä?

Hiusten hyvinvoinnille on tärkeää, että tarjolla on riittävä määrä erilaisia vitamiineja ja hivenaineita, kuten esimerkiksi biotiini, proteiini, A-, B- ja E-vitamiini, rauta sekä pii. Näitä kaikkia tärkeitä hiusten hyvinvoinnin kannalta olennaisia aineita on mahdollista saada erilaisista eläin- ja kasviperäisistä raaka-aineista. Vaikka proteiinin saanti monesti liitetään lihan syöntiin, liha, kana ja kala on mahdollista korvata erilaisilla kasviksilla ja kasviperäisillä tuotteilla.

Biotiinin puutos saattaa ilmetä hiusten ohentumisena ja vaalentumisena. Koska biotiinia on saatavilla useista eri ruuista, sen puute on ihmisillä melko harvinaista. Kasvisruokavaliota noudattavien on mahdollista saada Biotiinia etenkin soijatuotteista.

Proteiinivajeesta varoitellaan etenkin kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa. Yleensä proteiini mielletään voimakkaasti eläinperäisiin tuotteisiin. Kasvisruokavaliota noudattavien on siten erittäin tärkeää nauttia erilaisia kasviproteiineja monipuolisesti. Hiuksille tärkeä proteiini on mahdollista saada pähkinöistä ja palkokasveista.

A-vitamiinia löytyy esimerkiksi porkkanasta, pinaatista, parsakaalista ja kesäkurpitsasta. Myös B-vitamiinia saadaan muun muassa parsasta ja pinaatista, kun taas eritoten monet kasviöljyt, siemenet ja pähkinät sisältävät E-vitamiinia.

Raudan puutteen ja anemian on todistettu lisäävän hiustenlähtöä. Kasvisruokaa syövien tulisi pitää huolta riittävästä raudan saannista käyttämällä ruokavaliossaan erilaisia täysjyväviljavalmisteita, palkokasveja (kuten linssit ja soijapavut) sekä siemeniä.

Voiko ruokavalio estää kaljuuntumista?

Miestyyppistä kaljuuntumista, tai toiselta nimeltään alopecia androgenetica, ei voi estää ravinnon, ravintolisien, vitamiinien tai hivenaineiden avulla. Myöskään päänahan hieronta tai erilaisten hiustenhoitoaineiden käytöstä ei ole apua tämän tyyppiseen hiustenlähtöön.

Ainoa keino, jolla voi pyrkiä hidastamaan hiustenlähtöä itsenäisesti, on tali-ihottuman ja hilseilyn hoito. Mikäli tämä ei tuota toivottua tulosta, lääkäri voi myöntää reseptin lääkkeeseen. Toinen vaihtoehto on lääkärin suorittama hiustensiirto yksityisklinikalla.

Mikä on hiustensiirto ja onko se ratkaisu?

Hiustensiirto on lääkärin toimittama operaatio klinikalla. Ensimmäinen askel on suorittaa yksityinen konsultaatio, jossa keskustellaan hiussiirrettä harkitsevan tilanteesta ja toiveista. Hiustensiirto voidaan toteuttaa usealla eri menetelmällä ja niillä saadaan aikaan erilaisia tuloksia. Hiustensiirtomenetelmistä käytetään yleisesti lyhenteitä FUE, FUT ja DHI.

FUE eli Follicular Unit Extraction

FUE-menetelmässä päänahkaan aiheutetaan pieniä arpia, jotka ovat hyvin huomaamattomia ja toisinaan katoavat jonkin ajan kuluttua. Tämä tapa soveltuu hyvin sellaisille henkilöille, joiden hiustyyli on lyhyt malli. FUE on hintaluokaltaan keskitasoa muihin menetelmiin verrattuna ja se on menetelmänä suosituin.

DHI eli Direct Hair Implantation

DHI-menetelmä on näistä kolmesta kaikista kallein. Tällöin hiukset istutetaan suoraan päänahkaan. Tekniikkaa saatetaan käyttää silloin, kun kaljuuntuminen on osittaista.

FUT eli Follicular Unit Transplantation

FUT-menetelmä on ollut käytössä kauemmin kuin yllä mainitut menetelmät. Se on myös hinnaltaan kaikista halvin. FUT-menetelmää käytettäessä kudosnauha operoidaan kirurgisesti päänahasta ja siirretään kaljuuntuvalle alueelle. Menetelmän haittapuolena on näkyvä arpeutuma päänahassa.

Hiustensiirto yksityisklinikalla

Joissakin tapauksissa kaljuuntuminen on jo edennyt niin pitkälle, että itsehoito ja lääkitys eivät enää tuota toivottuja tuloksia. Siinä vaiheessa osa saattaa harkita hiustensiirtoa ja etsii internetistä tietoa hiustensiirron toteuttamisesta yksityisellä klinikalla sekä hiustensiirron tehneiden ihmisten kokemuksia operaatiosta.

Hiustensiirtoja toteuttavat yksityiset klinikat kotimaassa sekä ulkomailla. Erilaisten vaihtoehtojen läpikäyminen saattaa kuitenkin tuntua monesta haastavalta sekä aikaa vievältä. Hiustensiirron toteuttamisen kustannuksia on mahdollista arvioida hiustensiirron hinnaston avulla. Pyytämällä tarjouksen hiustensiirron toteuttamisesta vertailusivuston kautta, on mahdollista saada nopeasti ja vaivattomasti katsaus eri maiden klinikoiden hinnoittelusta sekä niiden tarjoamista palveluista.