Kasvisten maustaminen herkulliseksi

post thumb
Ruokaideat
kirjoittanut Sanna/ 23 Jun 2024

Kasvisten maustaminen herkulliseksi

Kaikki eivät ihastu kasvisten mausta, joten mitä voi silloin tehdä? Jos raaka vihannes ei tunnu suussa hyvältä, voi vaihtoehtoisesti sen paahtaa, jolloin maku muuttuu jo siinä vaiheessa. Lisäksi yksinkertainen ja helppo tapa on maustaa se pienellä tilkalla oliiviöljyä. Mutta kaikkein paras tapa on tietenkin kasvisten maustaminen herkulliseksi, jolloin niitä saa vielä enemmän makua. Onko maustaminen jonkinlaista salatiedettä?

Paahtaminen vai kasvisten maustaminen?

Paahtaminen on helppo tapa ja siitä voi aloittaa kokeilemisen, jos tuntuu, etteivät kasvikset maistu raakana. Uunissa on helppo paahtaa kasviksia, kunhan sen lämmittää riittävän kuumaksi. Paahtamiseen ei loppujen lopuksi kulu aikaa kuin noin 15 minuuttia, kun ne ovat paahtokypsiä.

Paahtamisen yhteydessä on muistettava, että kaikkia kasvikset ovat samankokoisia, joten ne paahtuvat tasaisesti. On ikävää, jos osa palaa ja osa on raakoja. 15 minuuttia on lyhyt aika, jos Buusti Casino kiinnostaa, joten älä unohda sinä aikana, että sinulla on vihannekset paahtumassa.

Kasvisten maustaminen

Yksi helpoimmista tavoista on tehdä öljymarinadi, joten oliiviöljyn sekaan laitetaan esimerkiksi timjamia ja rosmariinia. Maustamiseen voi käyttää myös tuoreita yrttejä, jolloin maku muuttuu entistä kirkkaammaksi. Myös purkista ripoteltu kuivattu yrtti käy, joskin maku on silloin erilainen.

Myös paahdon aikana kannattaa uunivuokaan tai pellille laittaa leivinpaperi, sillä öljymarinadi kuumuu nopeasti ja sen jälkeen marinoidut vihannekset tarttuvat astian pohjaan kiinni. Teet itsellesi hyvän palveluksen, kun suojaat astian pohjan.

Sitruunamehu sopii vihanneksille

Jos vielä mietitään tarkemmin kasvisten maustamista, niin sitruuna on siihen erinomainen. Sitruunan tilalla voi käyttää limeä ja sen lisäksi ripaus suolaa tai esimerkiksi pippuria. Ne tosin voi korvata myös huomattavasti eksoottisimmilla mauilla.

Oliiviöljy sopii erinomaisesti paahtamiseen ja kasvisten maustaminen on sen avulla helppoa tehdä. Useimmat pitävät tästä öljystä, sillä se ei ole liian rasvainen ja epämiellyttävä. Siinä on myös itsessään mieto ja hyvä maku.

Makumatka erilaisilla mausteilla

Öljymarinadi on mielenkiintoinen, sillä sen mausteita voi vaihtaa oman makunsa mukaan. Kasvisten maustaminen herkulliseksi on helppoa ja pienellä vaivalla voit saada joko aasialaista tai Lähi-idän makuja.

Aasialaisia makuja on helppo tuoda esiin tuoreella chilillä sekä raastetulla inkiväärillä. Molemmat ovat varsin vahvoja mausteita, joten seoksesta tulee varsin nopeasti hyvin vahva mauste. Kasvisruokaa ja kasvisruokavinkkejä onkin järkevää ensin testata omaa makuun sopivaksi. Tässä voi myös käyttää seesamiöljyä vaihtoehtona.

Lähi-idän makuja saa hyvin esiin silloin, jos käytät maustamiseen valkosipulia viipaloituna sekä korianteria kuivattuna. Kun kaikki marinoi öljyllä, ne saavat keskenään hyvän maun uunissa. Rohkeasti kannattaa kokeilla erilaisia yrttimausteita, sillä ne lisäävät kasvisten omaa makua.

Kasvisten maustaminen herkulliseksi karamellisoimalla

Vanha ranskalainen tapa on karamellisointi ja se on myös helppo tapa toteuttaa itse. Se on klassinen tapa saada kasviksiin lisää makua helpolla tavalla. Tarvitset karamellisointiin vain hiukan oliiviöljyä sekä pienen nokareen voita.

Tämän jälkeen karamellisoit kasvikset seoksessa ja hetken kuluttua ne saavat kauniin ruskean pinnan. Tämä on myös nopea toimenpide, joten sitä voimme suositella sinulle nopeaan ja pikanttiin herkutteluun.

Näin usein tehdään myös lihalle ennen kuin joukkoon lisätään vettä. Silloin liha saa umami -maun ja saman tyyppinen maku tarttuu myös kasviksiin. Sinun pitää vain huolehtia siitä, että pannulla on vain pieni määrä kerralla. Silloin ne saavat väriä, mutta eivät kuitenkaan kypsenny liikaa.

Kasvisten maustaminen on helppoa

Kuten äskeistä huomaa, niin kasvisten maustaminen on erittäin helppoa ja niiden käsittelyyn ei kulu kovin pitkästi aikaa. Ne ovat mukavia lisukkeita ja niiden makuun tottuu käsittelyn jälkeen huomattavasti helpommin.