Marjavaahto on herkullinen jälkiruoka

post thumb
Kahvitauko
kirjoittanut Sanna/ 05 Feb 2021

Marjavaahto on herkullinen jälkiruoka

Marjavaahto on koko perheelle sopiva erittäin herkullinen jälkiruoka. Tämä helppo jälkiruoka onnistuu usein jo kotoa löytyvillä ainesosilla, jos kodin jääkaapista tai pakastimesta vain löytyy marjoja. Marjoja saa tietenkin myös kaupasta tai sopivana vuodenaikana itse keräämällä, jolloin ne tulevat erityisen edullisiksi. Marjavaahdon tekemiseen on monia erilaisia tapoja. Voit lukea seuraavaksi muutamasta erilaisesta tavasta valmistaa tätä maukasta jälkiruokaa.

Kevyt marjavaahto

Kevyt marjavaahto syntyy vain viidestä ainesosasta. Vaahtoon tarvitaan muutama desi marjoja, 2 kananmunanvalkuaista, purkillinen maitorahkaa, 1 teelusikka vaniljasokeria ja sokeria hieman enemmän oman maun mukaan. Ensin soseutetaan marjat ja vaahdotetaan valkuaiset. Sekoita aineet keskenään ja lisää viimeisenä valkuaisvaahto. Marjavaahto on nyt valmis tarjoiltavaksi vaikkapa sellaisenaan tai esimerkiksi sopivan leivonnaisen päällä.

Kevyen marjavaahdon tekemiseen on monia muitakin vaihtoehtoja. Vieläkin edellistäkin ohjetta helpompi tapa tehdä vaahtoa on sekoittaa noin desi vaahtoutuvaa vaniljakastiketta purkilliseen maustettua rahkaa. Tämä ohje sopii myös niille, joilla ei ole marjoja omasta takaa. Vaahto tehdään vatkaamalla ensin kastike vaahdoksi ja sekoittamalla sitten joukkoon rahka. Tämä resepti sopii etenkin kakkujen väliin, mutta miksi ei sellaisenaankin syötäväksi.

Kevyt marjavaahto moneen makuun

Marjavaahto marjoista ja mannasuurimoista on sopiva niin jälkiruoaksi kuin iltapalaksikin. Vaahto tehdään kiehauttamalla ensi noin 5 desiä vettä. Joukkoon laitetaan vajaan desin verran mannasuurimoita ja noin 3 desin verran marjoja. Tämän jälkeen niiden annetaan kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen ja lopuksi maustetaan puolella teelusikalla sokeria ja ripauksella suolaa. Tämän jälkeen vatkataan vaniljakastike sekä keitetty seos vaahdoksi.

Marjavaahto onnistuu myös korvaamalla eri ainesosia. Esimerkiksi sokerin voi korvata makeutusaineella tai jättää jopa kokonaan pois. Marjoja voi myös vaihdella. Osan marjoista voi jättää halutessaan koristeeksi vaahdon päälle. Vaahtoon voi myös laittaa ripauksen kardemummaa mausteeksi halutessaan. Rahkoja voi soveltaa rohkeasti muutenkin oman maun mukaan.

Marjavaahto on monipuolinen herkku

Marjavaahto maistuu monille aivan sellaisenaan, mutta se on myös loistava lisä muihin jälkiruokiin. Marjavaahto sopii esimerkiksi piirakoiden, kakkujen ja kuppikakkujen päälle. Kevyt vaahto sopii myös täytekakun väliin. Marjavaahtoa voi käyttää moneen muuhunkin jälkiruokaan vain omaa mielikuvistaan käyttämällä. Hae inspiraatiota erilaisiin resepteihin vaikkapa netistä. Muista kuitenkin valita hyvä käyttöjärjestelmä ja virussuojaus, sillä monet haut netissä vievät hujaussivustoille. Hanki esimerkiksi Windows 10 ilmaiseksi ja hanki myös vähintään ilmainen virustorjunta.

Reseptejä voi hakea vaikka valitun marjan mukaan. Esimerkiksi mustaherukka sopii hyvin yhteen ruisjauhon kanssa. Mustaherukasta ja ruisjauhosta tulee maukas vaahto, joka sopii jopa aamupalaksikin. Lisäksi monista marjoista tehty vaahto sopii erittäin hyvin vaikkapa piirakan päälle. Vaahdolla voi tehdä piirakkaan myös juhlavia koristeita.

Marjavaahto vegaaneille

Vaikka marjavaahdot ovat kasvisruokaa, ne eivät usein sovi vegaaneille. Niistä on kuitenkin helppo muokata vegaaneille sopiva vaihtoehto. Esimerkiksi valitsemalla kananmunattoman reseptin, voi vaniljakastikkeen korvata vegaanivaihtoehdolla ja näin resepti sopii myös vegaaneille. Kaupoissa myydään monia vegaaneille sopivia vaahtoutuvia vaniljakastikkeita. Taitavimmat ja motivoituneimmat voivat jopa tehdä kastikkeen itse korvaamalla maidon kasvismaidolla.

Kannattaa muistaa, että marjavaahtoa, ja muita reseptejä tehdessä monia ainesosia voi korvata toisella mikäli esimerkiksi jokin ainesosa sattuu puuttumaan. Esimerkiksi marjojen puuttuessa voi käyttää vaikkapa kotoa löytyvää hilloa tai maustettua rahkaa.

Marjavaahto taipuu siis hyvin monenlaiseksi jälkiruoaksi, välipalaksi sekä aamu- ja iltapalaksi. Valitse lempimarjasi ja tee vaahto siitä omaan maun mukaan. Marjavaahtoon saa aina lisää täyttävyyttä sekoittamalla joukkoon vaikkapa mannasuurimoita tai ruisjauhoja. Marjavaahtojen koristelussa voi myös käyttää mielikuvitusta. Ne voi koristella niin kastikkeilla, marjoilla, syötävillä lehdillä tai nonparelleilla. Käytä siis mielikuvitustasi!