Ovatko terveelliset kasvisruoat hyväksi hampaille

post thumb
Ruokaideat
kirjoittanut Sanna/ 25 Jul 2022

Ovatko terveelliset kasvisruoat hyväksi hampaille

Kasvisruoat ovat terveellisiä, sitä ei voi kiistää, mutta miten ne vaikuttavat hampaiden terveyteen? Aiheesta on tehty tutkimusta ja on huomattu, että kehon voidessa hyvin, rapautuvat hampaat, jos asian voi jyrkästi ilmaista. Miksi näin tapahtuu, että terveelliset kasvisruoat ovatkin äkkiä petollisia eivätkä tuokaan kokonaisvaltaista hyvinvointia? Monet meistä siirtyvät kasvisruokaan juuri siksi, että olosta saisi kenties kevyemmän ja kasviksissa on sopivan paljon vitamiineja sekä kivennäisiä. Katsotaan asiaa hiukan tarkemmin sekä sitä, mitä hampaille voi tehdä.

Terveelliset kasvisruoat kuluttavat hampaita

Yllätys piilee siinä, että kasvissyöjän ja myös raakaravintoa nauttivan hampaat kuluvat huomattavasti nopeammin kuin sekaravintoa syövän. Ei tule edes ajatelleeksi sitä, että hedelmissä ja marjoissa on happamuutta. Niiden pH arvo on hyvin alhainen, mikä kertookin juuri happamuudesta. Kaikki mikä on hapanta, kuluttaa myös hampaasta pintaa eli kiillettä.

Myös salaatinkastikkeissa voi olla huomattavan paljon happamuutta, varsinkin niissä, joihin on käytetty etikkaa. Kasvissyöjä ajattelee tekevänsä itselleen palveluksen syömällä kevyesti kasviksia ja tekemällä välipalaksi itse puristetun juoman. Keho varmasti kiittää, siitä ei ole epäilystäkään ja vointi on kaikilla muilla hyvä paitsi hampailla.

Mitä hampaille tapahtuu alhaisen pH:n ansiosta? Hampaat kokevat eroosion, jolloin kiille kuluu pois. Se on suhteellisen yleistä ja tutkimusten mukaan näin käy yli 75 prosentille kasvissyöjistä. Kun kiille kuluu hampaasta pois, niitä alkaa myös helposti vihloa. Hammas reagoi silloin herkästi kylmään eikä kuumakaan välttämättä tunnu hyvältä. Silloin tulee tarve välttää kahvia ja kasvisruokaa.

Miten hampaiden eroosiota voi estää

Kun kiille auttamatta kuluu hampaista ja vihlominen alkaa, on ensinnäkin syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen. Toinen tärkeä seikka on se, että kasvissyöjänä sinun on huolehdittava siitä, että ruokailukertoja ei ole päivässä enempää kuin 5-6. Kaikkea tarpeetonta napostelua on syytä välttää sekä hampaat on harjattava fluorihammastahnalla.

Hammaslääkäri voi pahoissa vaurioissa koettaa korjata hampaan pintaa niin sanotusti paikkaamalla sen. Paikka kuitenkin kuluu nopeasti pois, jos happohyökkäykset jatkuvat edelleen. Tärkeintä on kuitenkin välttää sellaisia hammastahnoja, joissa on jotakin hankaavia lisäosia, ne kuluttavat hammasta entisestään ja sama pätee, jos hammasharja on todella kova.

Pehmeällä hammasharjalla on huomattavasti parempi harjata hampaat huolimatta siitä, että se kuluu todella nopeasti. Mutta suuhygienian kannalta ei ole huono vaihtoehto, että hammasharjan vaihtaa esimerkiksi kuukauden välein. Se oikeastaan on suositeltavaa. Ketään ei kuitenkaan voi kieltää syömästä terveellisesti kasvisruokia, mutta hampaita on syytä hoitaa kiilteen säilymiseksi.

Terveelliset kasvisruoat ja vinkit hampaiden hoitoon

Koska yhtälö on hiukan kummallinen, voi yrittää yhdistää terveelliset kasvisruoat ja hampaiden hoidon hyväksi yhdistelmäksi. Kun tekee syömisestä ja hampaiden hoidosta hyvän rutiinin, on mahdollisuus edetä pitkään tämän symbioosin kanssa.

Sokeria ei missään nimessä pidä lisätä marjoihin tai hedelmiin. Jos hapan tuote saa seurakseen vielä sokerin, kärsii hammas samalla tavoin kaksinkertaisesti. Hampaita ei myöskään pidä pestä välittömästi tällaisen happohyökkäyksen jälkeen. Mekaanisella harjauksella tilanne vai pahenee sekä hammas kuluu entistä enemmän.

Harjaustekniikkaan on kiinnitettävä huomioita samoin siihen, että hampaiden välit tulee puhdistettua huolella. Niiden puhdistamiseen on paljon erilaisia vaihtoehtoja, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva tuote. Myös ksylitolipurkasta tai -pastilleista on apua ja niillä saa pahimmat happohyökkäykset tainnutettua. Jos lisäksi kärsii kuivasta suusta, on siihen paras kosteuttaja tavallinen vesi. Se on ainakin turvallisempaa hampaille. Kasvissyönti on edelleen terveellistä, mutta hampaiden hoidossa on huomioitava monia seikkoja.

Mitä kuluneen kiilteen tilalle

Loputtomasti ei hammaslääkäri voi kiillettä paikata eikä siinä sinällään ole järkeä maksaa paikkausta moneen kertaan, kun se kuitenkin kuluu pois suhteellisen äkkiä. Yksi mahdollisuus on selvittää, onko järkevää ottaa hampaisiin hammaslaminaatit. Se on eräänlainen kuori hampaan pinnalle ja sen avulla korjataan hammaskiilteen vaurioita ja jopa virheasentoja. Se on myös pitkäikäinen ratkaisu, vaikka hammaslaminaatti hinta saattaa ensi kuulemalta mietityttää.

Hammaslaminaatin hinta vaihtelee huomattavasti sen suhteen, missä ne teettää. Suomessa hinta on melkoisen korkea, mutta ulkomailla ne saa huomattavasti halvemmalla. Esimerkiksi Turkissa yhden hampaan laminaatti voi olla reilut puolet halvempi kuin Suomen keskimääräinen hintaluokka. Lisäksi samassa yhteydessä voi nauttia turkkilaisesta vieraanvaraisuudesta ja pitää pienen loman.

Hammaslaminaattien avulla saa siis korjattua kiilteen, mutta samassa yhteydessä korjaa myös hampaiden muutkin pienet virheet. Se tarkoittaa, että hymystä tulee kauniimpi, hampaat kestävät jälleen pidempään. Enää ei tarvitse kärsiä vihlovista tai kahvin sekä muiden juomien tummentamista pinnoista ja terveelliset kasvisruoat maistuvat jälleen hyvältä.

Miten laminaatit tehdään

Lyhyesti sanottuna hampaista otetaan muotit ja näiden muottien mukaan tehdään varsinaiset laminaatit. Tosin ennen kuin muotteja edes suunnitellaan, tehdään potilaalle täydellinen suun ja hampaiden tarkastus. Hammaskivi on poistettava ja jos on reikiä, ne paikataan. Hampaita myös hiotaan hiukan ja sen jälkeen niistä on mahdollista tehdä muotit.

Muottien avulla tehdään varsinaiset laminaatit ja kun tämä jäljennös on valmis, se kiinnitetään hampaisiin niin sanotulla kiinnityssementillä. Sekin on huomioitava, että potilaalle laitetaan väliaikaiset laminaatit siksi aikaa, kunnes hän saa varsinaiset, omat hammaslaminaattinsa. Toimenpiteestä voi aiheutua useampi käyntikerta hammaslääkärillä riippuen siitä, paljonko suussa on korjattavaa ennen kuin muotit voidaan tehdä.

Kun omat hammaslaminaatit on paikoillaan ja huolellisesti asennettuna, hammaslääkäri antaa vielä ohjeet, miten niitä on hoidettava. Se ei tarkoita, että siitä tulee paljon lisätyötä vaan niitä hoidetaan samalla tavoin kuin hampaita ilman laminaattia.

Hammaslaminaatit valmistetaan posliinista tai lasikeramiasta, mutta niitä on myös saatavana yhdistelmämuovista. Se on yleensä hiukan edullisempi vaihtoehto. Keraamiset vaihtoehdot ovat myös luonnollisemman näköisiä, mutta potilas päättää sen itse, millaisen pinnoitteen hän haluaa ja siihen vaikuttaa lähinnä oma budjetti. Terveelliset kasvisruoat vaativat veronsa, mutta apua on saatavilla, joten tilanne ei ole kaikesta huolimatta lohduton.