Painonpudottajan kasvisruokavalio

post thumb
Ruokaideat
kirjoittanut Sanna/ 22 Dec 2021

Painonpudottajan kasvisruokavalio

Ruokavalion keventäminen onnistuu helposti kasviksilla. Jos aikoo kuitenkin syödä pelkkiä kasviksia, tulee painonpudottajan kasvisruokavalio suunnitella tarkkaan, jotta ravinnosta saa kaiken tarvitsemansa. Painonpudottajan tulee myös muistaa huolehtia riittävästä proteiinien ja hyvien rasvojen saamisesta, jotta keho saa kaikki tarvitsemansa rakennusaineet voidakseen hyvin. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä sinun tulee muistaa lisätä ruokavalioosi, jotta se olisi riittävän monipuolinen, mutta tukisi myös painonpudotusta.

Millainen on painonpudottajan kasvisruokavalio?

Kasvisruokavalioon kuuluu oleellisesti erilaiset vihannekset, juurekset, sienet, marjat, hedelmät, perunat, viljavalmisteet, pavut, herneet, linssit, siemenet ja pähkinät. Omasta katsomuksesta riippuen siihen voivat kuulua myös erilaiset maitotuotteet ja maito. Näin kannattaa ollakin esimerkiksi silloin, jos vasta lähtee kokeilemaan kasvisruokavaliota tai haluaa pudottaa painoa sen avulla. Terveellisen syömisen lisäksi myös painonpudottajan ateriarytmi on tärkeässä roolissa.

Ateriarytmin tulisi olla säännöllinen niin, että liian pitkiä taukoja aterioiden väliin ei tulisi, jolloin verensokeri ehtii laskea liian matalaksi ja keho alkaa vaatia ruokaa. Tällöin on helppo mennä sieltä, missä aita on matalin, ja unohtaa koko painonpudotus hetkeksi. Siksi säännöllinen syöminen on iso asia, jotta keho saa tarpeeksi ravintoaineita, eikä niin sanottu paastotila ehdi mennä kehossa päälle.

Miksi painonpudottajan ateriarytmi on tärkeä?

Painonpudotuksessa säännöllinen ateriarytmi on erittäin tärkeä. Jos ruokailujen väliin jää pidempi tauko, saattaa nälissään tulla tehneeksi huonoja valintoja ja ostaa esimerkiksi pikaruokaa sen sijaan, että valmistaisi itse terveellistä kotiruokaa. Painonpudottajan kasvisruokavalio on myös parhaimmillaan silloin, kun siihen sisältyy terveellinen kotiruoka. Näin tietää tarkalleen, mitä oma ruokavalio sisältää, eikä tule syöneeksi turhia piilorasvoja, -suolaa tai -sokereita.

Säännölliseen ruokarytmiin kuuluu myös maittava aamupala. Aamupalaa ei tulisi koskaan jättää välistä, sillä se laittaa kehon aineenvaihdunnan liikkeelle ja antaa energiaa koko päiväksi. Aamupalan osalta painonpudottajan kasvisruokavalio voisi sisältää lautasellinen puuroa mehukeiton tai marjojen kera, viipaleen ruisleipää ja hedelmän.

Muista myös säännöllinen lepo ja liikunta

Painonpudotuksen tukena tulisi myös muistaa liikkua säännöllisesti. Liikunta kannattaa kuitenkin aloittaa itselle sopivalta tasolta. Jos et ole tottunut liikkumaan aiemmin, pari kertaa viikossa kevyttä liikuntaa on hyvä valinta. Kehon tulee myös saada levätä tarpeeksi. Muista siis nukkua kunnon yöunet ja tehdä välillä jotakin sellaista, josta itse nautit. Jos rakastat liikuntaa tai urheilulajien seuraamista, voi vedonlyönti ja vedonlyöntivihjeet olla sinun juttusi. Kun tekee sitä, mistä itse nauttii, ei stressaa liikaa.

Liika stressi ei ole hyväksi painonpudottajalle, sillä keho saattaa mennä niin sanottu stressitilaan, jolloin paino ei putoa halutulla tavalla. Stressi voi myös aiheuttaa turvotusta ja väsymystä. Turvotus ei tunnu mukavalta etenkään silloin, jos on aikeissa pudottaa painoa. Onneksi eroon turvotuksesta pääsee, kun stressi helpottaa ja oma ruokavalio sekä unirytmi on kunnossa.

Painonpudottajan kasvisruokavalio sisältää maittavan päivällisen

Painonpudotuksessa ja kasvissyönnissä ei tarvitse tinkiä ruokien herkullisuudesta, sillä voit loihtia maittavia reseptejä, jotka sopivat ruokavalioosi. Nykyään monet vegereseptit ovat herkullisia ja erittäin maistuvia, ja kaikelle uudelle kannattaa antaa mahdollisuus. Miltä kuulostaisi esimerkiksi herkullinen tomaatti-parsavuoka? Sitä varten tarvitset kilon vihreää parsaa, yhden sipulin, kaksi valkosipulinkynttä, ripauksen rypsiöljyä, kahdeksan tomaattia, 200 grammaa mozzarellaa, tuoretta basilikaa sekä suolaa ja pippuria.

Parsat keitetään varovasti suolalla maustetussa vedessä noin viiden minuutin ajan. Sipuli ja valkosipulit hienonnetaan ja kuullotetaan öljyssä pannulla. Tomaatit kuutioidaan ja heitetään sipulien joukkoon hetkeksi. Tämän jälkeen lisätään tuoretta basilikaa ja mausteita oman maun mukaan.

Parsat asetellaan varovasti uunivuokaan ja päälle kaadetaan tomaattikastike. Koko komeus peitetään mozzarellaviipaleilla ja paistetaan 200 asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan. Vaikka resepti ei olekaan täysin vegaaninen, se sopii silti monille kasvissyöjille. Painonpudottajan kasvisruokavalio on parhaimmillaan erittäin maistuva, mutta samalla kevyt. Näin ei tarvitse nähdä nälkää, vaan saa täyttää vatsansa hyvillä, terveellisillä aterioilla ja ruoka-aineilla.