Laihduttajan smoothie

post thumb
Ruokaideat
kirjoittanut Sanna/ 12 Jun 2022

Laihduttajan smoothie

Laihduttajan smoothie voi olla hyvin erilainen riippuen laihduttajan tarpeista, mieltymyksistä, tavoitteesta ja jopa allergioista. Ainesosien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, vaikka ne terveellisiä olisivatkin – myös terveelliset ainesosat voivat liikaa syötynä lihottaa, eivätkä siten edistä painonpudotusta. Ei kuitenkaan kannata myöskään syödä tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia, liian vähän. Liian vähän syöminen ei ole lainkaan terveellistä ja voi myös vaikeuttaa painonpudotusta, sillä tällöin keho jumiutuu toimimaan säästöliekillä.

Laihduttajan smoothie keittiön aineksista

Laihduttajan smoothie onnistuu usein jo valmiiksi keittiöstä löytyvistä aineksista, sillä laihdutusta tukevaan smoothieen on olemassa lukuisia toimivia reseptejä. Niitä on myös helppo muokata haluamikseen. Hyvä laihduttajan iltapala-smoothie esimerkiksi voi sisältää proteiinia, sillä lihasmassan muodostuminen ja palautuminen tehostuvat kun juo proteiinipitoisen smoothien ennen nukkumaanmenoa. Liikunta ja palautuminen auttavat laihtumaan. Lihasmassan kasvattaminenkin on mahdollista liikunnan avulla yhtä aikaa laihduttamisen kanssa.

Iltapalaan kannattaa valita juuri tiettyä proteiinia. Kaseiini auttaa tehokkaasti laihduttajia ja treenaajia iltapalaan lisättynä. Sitä on esimerkiksi maidossa, eli smoothien joukkoon kannattaa lisätä maitoa proteiinin lähteeksi. Kaseiinia on myös juustossa, mutta juusto ei sovi monienkaan mielestä smoothien joukkoon. Smoothieen kannattaa lisätä myös kasviksia ja esimerkiksi kauraa. Kaura sisältää muun muassa paljon magnesiumia, kalsiumia ja kaliumia, joista voi olla apua myös nukkumisen suhteen.

Laihduttajan iltapala-smoothie monilla tavoin

Laihduttajan smoothie iltapalana on erinomainen idea. Samaan smoothieen kyllästyy kuitenkin nopeasti. Toinen loistava vaihtoehto iltapala-smoothieksi on smoothie, johon tulee maustamatonta rasvatonta jogurttia sekä hedelmiä tai kasviksia. Niiden lisäksi kannattaa syödä vielä kaksi ruisleipää margariinin kanssa. Voit tehdä myös muunlaisia smoothieita, mutta koosta ne monipuolisesti. Lisää smoothieen proteiinia, hiilihydraatteja sekä kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Valitse hiilihydraateiksi pitkä­kestoisia hiilihydraatteja.

Laihduttajan smoothie ei ole pakollinen, jos on esimerkiksi syönyt myöhään tuhdin päivällisen. Älä kuitenkaan jätä aterioita väliin, eli ole liian pitkään syömättä päivän aikana. Hyvä nyrkkisääntö voisi olla, että iltaisin kahdeksalta syödyn päivällisen jälkeen ei tarvitse enää syödä iltapalaa.

Vaihtelua mielikuvitusta käyttämällä

Laihduttajan ei tarvitse tyytyä samoihin raaka-aineisiin ja tylsään ruokavalioon. Smoothieissa on onneksi melkeinpä vain mielikuvitus rajana. Voit koostaa loistavasti laihdutukseen sopivan smoothien muistamalla sisällyttää siihen vain terveellisiä raaka-aineita ja monipuolisesti raaka-aineita eri ryhmistä; proteiineista, kasviksista, rasvoista ja hiilihydraateista. Tämä säästää sinulta aikaa reseptien etsimiseltä kiireisinä päivinä. Voit käyttää ylimääräisen ajan vaikkapa lukemalla, mitä ovat Zimpler-kasinot, lenkkeilemällä tai vaihtamalla kuulumiset ystävän kanssa.

Mikäli smoothiet alkavat kyllästyttää, kannattaa kokeilla muitakin iltapalavaihtoehto. Esimerkiksi helppo smoothiebowl -resepti sopii vaikkapa aamupalaksi, välipalaksi tai jopa kevyeksi lounaaksi. Smoothiebowl on lusikoitava smoothie ja sen voikin koostaa hieman eri tapaan kuin tavallisen smoothien. Lisäksi esimerkiksi hedelmiä ja marjoja päälle ripottelemalla tästä vaihtoehdosta saa myös esteettisesti kauniin annoksen.

Laihduttajan smoothie vaatii sopivat raaka-aineet

Laihduttajan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota smoothien raaka-aineiden laatuun. Kannattaa vältellä esimerkiksi liian sokeripitoisia raaka-aineita ja suosia mahdollisimman terveellisiä aineksia. Pinaattismoothie esimerkiksi on loistava vaihtoehto, sillä pinaatti on vihanneksista parhaita proteiinin lähteitä. Pinaatti on myös terveyspommi, joka esimerkiksi auttaa kehon lihaksia toimimaan tehokkaammin treenatessa, sisältää vitamiineja ja mineraaleja sekä auttaa ruuansulatuksessa.

Muita laihduttajan smoothieen loistavasti sopivia ainesosia ovat esimerkiksi mansikat, vadelmat, mustikat, salaatinlehdet, pähkinät, omenat, kurkut, ananakset, tee, tomaatit, aloe vera -mehu, appelsiini, hunaja, rasvaton maitorahka ja banaanit. Pähkinät, siemenet ja avokado ovat loistava rasvan lähde smoothieen.

Laihduttajan smoothie ei välttämättä täytä aktiiviliikkujan proteiinin tarvetta. Silloin valmis proteiinilisä lisättynä smoothieen voi olla hyvä idea. Tällainen on vaikkapa herajauhe. Älä myöskään unohda tärkeitä kuituja. Kuidun lähteitä ovat esimerkiksi kaurahiutaleet tai leseet. Smoothie kannattaa siis aina koostaa monipuolisesti, terveellisistä raaka-aineista ja juuri oman kehon tarpeiden mukaan. Lisää makua smoothieen saa halutessaan esimerkiksi herkullisista proteiinijauheista tai vaikkapa hunajasta.